Ringvirkninger: Rune Wisth–Løwini AS og Ove Andreassen–Nordasfalt AS på besøk hos DNB for å regne på ringvirkningene. Banksjef Bedrift Salten Liv Bente Kristoffersen og banksjef bedrift Salten Relasjon John-Arne Hansen er vertskap. Foto: Per Torbjørn Jystad
Bedriftslederne Ove Andreassen og Rune Wisth har fått regnet på deres bidrag til fellesskapet. Det er DNB som de siste ukene har frontet «kalkulatoren» der private bedrifter kan få beregnet samfunnsbidraget fra private sitt.
Kalkulatoren tar utgangspunkt i nøkkeltall knyttet til blant annet antall arbeidspasser og innbetaling av skatter og avgifter.
I tillegg beregnes det hvilken effekt bedriftens aktivitet har på andre bedriftene. Dermed har man fanget opp mye av ringvirkningene rundt en privat arbeidsplass.
Asfaltkjempe
– Nordasfalt AS har rundt regnet 150 ansatte og en årlig omsetning tett på 400 millioner kroner. Bedriften har asfaltlegging som sitt største forretningsområde. I tillegg driver vi med betongvedlikehold på bruer, grussalg og brøyting. Det forteller Ove Andreassen. Han er administrerende direktør og en av de sentrale på eiersiden.
Selskapet som er 30 år i år, er for øvrig eid 50/50 av Lemminkäinen Norge AS og Økonomistyring AS.
Enslig svale
Andreassen forteller at konkurrentene i hovedsak er de store riksentreprenørene NCC og Veidekke.
– Dette er blitt en stor kapitalkrevende «idrett». Vi er en av de få regionale selskapene som over tid har klart å være med – og vi er også den eneste lokale aktøren i landsdelen som regner på store jobber legger han til om Nordasfalt sin posisjon i bransjen.
Komplett
– Vi er de eneste i Nord-Norge som leverer komplette innredninger til restauranter, butikker og kontorer, starter Rune Wisth ut med om Løwini.
Bedriften har ni fast ansatte, men hver eneste uke er det 5–6 montører i arbeid ute på prosjekter i hele landet.
Løwini er eid av Rune Wisth (51,72%), Thomas Bomstad (24,14%) og Tone Bodøgaard (24,14%).
Hovedaktiviteten i konsernet ligger i dag i Løwini Prosjekt AS. I 2016 hadde selskapet en omsetning på 44,1 millioner kroner.
Bidrar til mange jobber
Det samfunnsmessige bidraget av Nordasfalts virksomhet er i DNBs kalkulator beregnet til 119.3 millioner kroner.
Nok til å finansiere sju kommunale krisesenter, 27 hjertetransplantasjoner, 26 lærere og 35 årsverk i politiet.
Løwinis bidrag er på sin side på 10,1 millioner kroner. Det gir påfyll i statskassen til tre sykepleiere, fem politiårsverk, sju foreldrepermisjoner og sju lærerårsverk.
Sprer tallene
Ringrevene Andreassen og Wisth har vært med så lenge i næringslivet at de er kjent med denne typen analyser. Slik sett er de ikke overrasket over svaret som kalkulatoren gir dem.
Men de deler gjerne budskapet med ansatte, kunder og leverandører.
De små er viktige
–Det er viktig at bedriftene er bevisste på hva de bidrar med. Totalt sørger norske små og mellomstore bedrifter for 557 milliarder kroner. Det er 42 prosent av verdiskapingen og veldig mange er bedrifter under 20 ansatte, redegjør banksjef i bedriftsmarkedet i Salten Liv Bente Kristoffersen.
DNBs målsetting er at minst 50.000 norske bedrifter skal innom nettstedet å se hvilken effekt deres aktivitet har.
I 2016 var det i Nordland 7.812 bedrifter. Nordland var også nummer åtte på den nasjonale statistikken over verdiskaping.
Spesielt SMB-bedriftene er svært viktige i fylket og 77 prosent i det private jobber i denne type foretak.
– Vi trenger de bedriftene som skaper mye og de som vokser, legger Jon-Arne Hansen til.
Mens Løwini tilhører sjiktet av SMB-bedrifter, er Nordasfalt inne blant de store norske foretakene. Disse bidrar med 58 prosent av milliardene som kalkulatoren mener private bedrifter bidrar med–totalt 1.356 milliarder kroner i 2016-tall.
Knoppskyting
Mange bedriftseiere bidrar også til å investere i eller selv skape nye bedrifter.
Sjefen i Nordasfalt Ove Andreassen forteller at de ikke har gått inn som ren investor i nye bedrifter.
– Men vi har kjøpt opp selskaper og etablert andre innenfor det som er vår kjernevirksomhet, utdyper han.
– Nordasfalt har også vist sosialt ansvar gjennom mange år med bidrag til fotball og golf, legger han til.
Rune Wisth sier at det i deres bransje er knappe marginer.
– Vi prøver å holde oss til det som er vår kjernevirksomhet og knoppskyte derfra. I tillegg har vi strategiske samarbeid og driver med en del utvikling sammen med våre leverandører, fortsetter han.
Heier på gründere
– Dette viser at det er viktig å heie på gründerne slik at det blir startet nye arbeidsplasser, minner banksjef Kristoffersen om hovedbudskapet bak tallene.
– Et budskap som vi kan være med å spre videre, kommenterer Wisth med adresse til at de gjerne deler sitt samfunnsregnskap på Facebook.
– Og vi vet er at det er en stor terskel å skulle etablere en ny bedrift, supplerer Jon Arne Hansen.
– En nyetablerer vet ikke hvor mye de må jobbe for å lykkes, følger Wisth på med.
Punktum setter Andreassen:
– Det er vel godt de ikke vet det.