Løwini-gjengen ønsker seg flere bein å stå på. Nå sikter de seg inn mot både offentlige og private prosjekter.
Det første du legger merke til når du kommer inn på Bodøs nyeste utested, er en ruvende lysekrone laget av tomme ølflasker og stettglass. Men du visste kanskje ikke at den for et års tid siden bare var noen blyantkruseduller på baksiden av ei tilfeldig prosjektskisse?
– Det er ofte sånn det begynner, innleder Tone Bodøgaard, kreativ leder og partner hos Løwini, og fortsetter:
– Det var viktig for meg å ha et element som ga stedet karakter.
Alt i detaljene
Historien om lysekrona på Hundholmen er et godt bilde på hvordan det jobbes hos Løwini. Alt ligger i detaljene. Og hver en liten detalj har en tanke bak seg. Målet?
– Å skape unike rom der folk kan trives.
Hver eneste bardisk, hvert eneste bord og lysarmatur på Hundholmen brygghus er håndtegnet av Tone Bodøgaard. Deretter får Renathe Helen skissene digitalisert. Så begynner jobben med å finne rett produsent til rett møbel.
– Det er ikke hvem som helst som kan lage noe sånt. Men vi har etter hvert opparbeidet oss et godt nettverk av produsenter og har samarbeid med fabrikker i både Sverige og Polen. Hvilken vi til slutt lander på handler om flere ting. Kvalitet, uttrykk og selvfølgelig pris. Vi prosjekterer etter budsjett, sier hun.
Lysekrona ble sveiset i Polen. Men Bodøgaard understreker at de velger lokale produsenter der slike finnes. Som for eksempel da glassdørene på Ohma skulle produseres.
Rekordår
2016 ble et rekordår for Løwini Prosjekt. Ikke siden før finanskrisen i 2008 har omsetningen vært høyere: 44 millioner kroner, mot 26,3 millioner i 2015.
Men Thomas Bomstad, partner og prosjektleder tar likevel ikke helt av.
– Vi har bygget og innredet 140 av Raise-gruppens frisørsalonger i Norge og Sverige. I tillegg til deres fem frisørskoler og kontorer. De siste fire-fem årene har en altfor stor andel av omsetningen kommet fra én kunde. I 2016 utgjorde de 33 prosent. Det er selvsagt bra, men gjør oss samtidig sårbare, forklarer han – med finanskrisen friskt i minne:
– Da den rammet, sto helsekost for 40 prosent av inntektene våre.
Nye prosjekter
– Disse «duppene» har tvunget oss litt «back to basic». Vi har styrket oss på kompetanse og kvalitet. I dag har vi en «tightere» organisasjon med folk som jobber svært godt sammen, supplerer Bodøgaard.
Av den grunn jobbes det nå aktivt med å få flere bein å stå på. Et tiltak har vært å ta over Kinnarps kontormøbler i Bodø. Det har gjort at de har fått en fot innafor i offentlige prosjekter, som Vestmyra skole og Forsvaret. Denne biten alene står for rundt ti millioner kroner av 2016-omsetningen.
Ansiktsløft i sentrum
Det aller nyeste prosjektet er imidlertid ennå i startgropa. Løwini har fått det kreative ansvaret for å renovere et helt signaturkvartal i Bodø sentrum: Sentrumsgården og Merkurgården.
– De to gårdeiere har tatt initiativ til å endre profil og uttrykk på dette kvartalet, blant annet gjennom nye innganger og interiør. Vi har jobba med det ei stund allerede. Har både grafisk profil, konsept og navn klart. Det blir kjempespennende, sier Bodøgaard, men kan ikke avsløre noe mer på nåværende tidspunkt.
Også Gnist arkitekter og LIMA design er involvert i dette prosjektet.
De gleder seg imidlertid alle over at stadig flere store eiendomsutviklere ser ut til å tenke lenger enn bare business når det skal bygges nytt, Og i større grad tar et skritt tilbake og spørs seg hvordan nettopp dette bygget vil påvirke bybildet.
– Den tankegangen savner jeg litt i kommunale byggeprosjekter, sier Bodøgaard, men understreker:
– Ikke det at man trenger å være så stor for å kunne gjøre en forskjell. Det er både KRY og Babel gode eksempler på.
Hemmelighetsfull om framtid
Bomstad røper at prosjektene i Bodø har blitt lagt merke til utenbys.
– Så det er definitivt ting på gang, men det er litt tidlig å snakke om det ennå, avslutter han.